MAGAZINEonWEBonTVonAIRPARTYJUMBO
Državni hidrometeorološki zavod
TEČAJNA LISTA
Valuta       Kupovni Prodajni
EUR     7,430 7,475
USD     5,863 5,898
GBP     8,415 8,465
CHF     4,974 5,004
SIT     3,056 3,074
 Aktualno Aktualno 
ISPIŠI | POŠALJI NA MAIL | KOMENTIRAJ 
Tko i kako može do posla u Njemačkoj? Uskoro novi zakon!

Iako prijedlog Zakona o useljavanju stručne radne snage još nije napisan, vladajuća je koalicija utvrdila najvažnije detalje i Njemačka bi konačno trebala dobiti novi zakon kojim se znatno olakšava dolazak kvalificiranih ljudi iz cijelog svijeta. Opća ocjena je da se vrata uskoro širom otvaraju za potencijalne radnike iz cijelog svijeta, piše Deutsche Welle, a prenosiPoslovni.hr.

Tko može doći?

Svatko tko ima kvalifikaciju i nađe poslodavca koji bi ga zaposlio u struci. U prijevodu, ne može inženjer iz Gane ili Makedonije doći kako bi radio u kafiću. Niti može doći netko s osnovnom školom bez ikakvog zanata. Više nije nužno da radno mjesto bude s liste deficitarnih zanimanja niti da Savezna agencija za rad prvo provjerava postoje li na burzi rada domaći radnici koji bi imali prednost pri zapošljavanju.

Što se traži?

Iako se tržište rada otvara za sva zanimanja, pretpostavka je da će i dalje 61 deficitarno zanimanje biti najveći magnet za useljenike. To su poslovi u zdravstvenom sustavu (prije svega njega starijih osoba), gotovo sve što ima veze sa elektrikom, strojarstvom, instalacijama i sve više IT sektor koji u Njemačkoj trenutno traži 55.000 radnika. Zato će njihov dolazak biti posebno olakšan – njima ne treba čak ni formalno obrazovanje ukoliko imaju potrebna znanja.

Kako tragati za poslom?

Kao i dosad, preko legalnih posredničkih agencija ili direktno kod poslodavaca ili na web stranici Agencije za rad. No, otvara još jedna opcija – svatko s kvalifikacijom može se doseliti u Njemačku na šest mjeseci kako bi tražio posao. Doduše, on mora imati ili nečije garantno pismo ili nekoliko tisuća eura na računu, kako bi dokazao da će u tom rezdoblju imati od čega živjeti, dok se ne zaposli. U tih šest mjeseci nije dozvoljeno „snalaženje“ van struke kako bi se nešto zaradilo.

Treba li znati jezik?

To još nije definirano, ali ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer smatra da bi njemački trebalo poznavati na razini koja je inače trenutno potrebna da bi se položio „integracijski test“, a to je B1. Doduše, trenutno je onima iz deficitarnih zanimanja dozvoljeno doći i sa slabijim znanjem pod uvjetom da u roku nekoliko mjeseci to znanje unaprijede. aktualno.hr/poslovni.hr

NAJ.com.hr    
Najnovije vijesti

 Magazine

 On Web

 OnTV

 On AIR

 Party

 On Jumbo

Servisi

Što je Vama NAJ ?
NOVAC, teško zarađen
SREĆA, za kojom žudimo
ZDRAVLJE, za koje se ne borimo
LJUBAV, kojoj se nadamo
SEX, o kojem maštamo
USPJEH, koji teško stječemo
POŠTENJE, koje je rijetkost
Glasuj!
Rezultati
 naj@naj.com.hr
Naj auto
Mercedes Benz Citroëna Audi
NAJ BANKA
PBZ HYPO zaba
NAJ KULTURA & ZABAVA
HNK Cinestar Lisinski
NAJ OPERATOR
VIP HT Tele 2
NAJ OSOBA
Fra Z.Linić Nikola Tesla Princess Grace
NAJ TRGOVINA
NAJ UGOSTITELJSTVO I TURIZAM
R_Esplanade Sheraton The Westin
naj.com.hr Webutation
 Računovodstvo, revizija, poslovno i porezno savjetovanje

 POWERD BY Iskon

NAJ Business Party

 NAJ Business Party

 Shop by Brand NAJ  EU

 Noina-Arka

Bookmark and Share

 Get Adobe Redaer

www.naj.com.hr © Sva prava prava pridržana   |   Na Vrh  |   Home   |   Marketing
Powered by AdminMax v5.43 - Copyright (c) 2020. Internet Softver d.o.o.