MAGAZINEonWEBonTVonAIRPARTYJUMBO
Državni hidrometeorološki zavod
TEČAJNA LISTA
Valuta       Kupovni Prodajni
EUR     7,430 7,475
USD     5,863 5,898
GBP     8,415 8,465
CHF     4,974 5,004
SIT     3,056 3,074
 Kuća i dom Uređenje eksterijera 
ISPIŠI | POŠALJI NA MAIL | KOMENTIRAJ 
niskoenergetska kuća

Prema definiciji niskoenergetskom kućom može se smatrati ona kuća čiji je sustav termoizolacije koncipiran tako da ne troši više od 40 Kwh/m2 godišnje ili, što je lakše predočiti potencijalnim investitorima, cca 3 litre lož ulja/m2 godišnje.

Prema sadašnjoj cijeni struje, niskoenergetska kuća/stan od cca 100 m2 trošila bi godišnje nešto preko 1.000 kn ili oko 90 kn mjesečno za grijanje/hlađenje – što je izuzetno malo! 

Niskoenergetska kuća/stan može se uz dodatne investicije (ventilacioni sustav za recirkulaciju zraka, dodatnu toplinsku izolaciju, fotonaponske ćelije i dr.) pretvoriti i u tzv. «pasivnu» ili «jednolitarsku» kuću koja troši za grijanje/hlađenje svega 15 Kwh/m2/godišnje ili 1 litru lož ulja/ m2 godišnje. 

YTONG sustav gradnje idealan je za gradnju bilo pasivne, bilo niskoenergetske ili samo dobro izolirane, energetski štedljive kuće.

Prednost gradnje YTONG sustavom u odnosu na niskoenergetske drvene kuće ili kuće izgrađene od laganih panela je u tome što YTONG zidovi imaju veću masu (blokovi su teški 500-600 Kg/m3) pa je time YTONG kuća ne samo niskoenergetska nego ujedno i akumulacijska što znači da ima sposobnost akumulacije (zadržavanja) toplinske energije. 

Da li će investitor uložiti u startu nešto više sredstava u izgradnju pasivne kuće ili će izgraditi niskoenergetsku kuću ili samo energetski štedljivu kuću, ovisi o njegovim mogućnostima i željama.

U svakom slučaju, dobra je odluka upotrijebiti YTONG sustav gradnje odnosno YTONG blokove za gradnju konstrukcije kuće, zbog njegovih izvrsnih termoizolacijskih i akumulacijskih svojstava. 

Suradnja tvrtki Xella porobeton HR d.o.o. i «SUN-ARH» d.o.o. iz Zagreba, rezultirala je izradom projekta prve hrvatske, tipske, niskoenergetske i akumulacijske obiteljske YTONG kuće od 198 m2 bruto površine, u 2 stambene etaže.

Autor projekta je profesor Ljubomir Miščević, dipl.ing.arh., s Arhitektonskog Fakulteta u Zagrebu. 

Projekt je koncipiran fleksibilno, može rasti i smanjivati se ovisno o potrebama investitora. Projektiran je s velikim otvorima okrenutim na južnu i zapadnu stranu, a zatvoren prema sjeveru.

Na krovu je predviđena mogućnost ravnog zelenog krova, trave, a moguće je prema željama investitora izvesti i kosi krov s fotonaponskim ćelijama za grijanje sanitarne vode.

Svi ostali elementi (stolarija i dr.) moraju biti prilagođeni zahtjevu niskoenergetske kuće, tj. koeficijenti «U» svih tih elemenata moraju biti adekvatni ovom zahtjevu.

Pored toga kuća mora imati solarnu orijentaciju (J, J-Z) kako bi maksimalno iskoristila sunčevu energiju.

Ponuda NISKOENERGETSKE YTONG KUĆE koncipirana je kao i svi ostali YTONG tipski projekti obiteljskih kuća, dakle formirana je fiksna cijena YTONG materijala te konstrukcije, s besplatnim transportom, iskrcajem i projektnom dokumentacijom, te uslugom instruktaže na gradilištu i tehničkog savjetovanja od ideje do realizacije.

Za sve detaljnije informacije potrebno je obratiti se tvrtki Xella porobeton HR d.o.o. 


NISKOENERGETSKA YTONG KUĆA 

Potrošnja energije za zagrijavanje samo 40 Kwh/m2 godišnje!

Energetski učinkovita gradnja YTONG sustavom

Suvremeno oblikovanje i tehnologija gradnje

Brza i jednostavna gradnja YTONG-om

Moguće useljenje za 3 – 4 mjeseca


Trajni porast cijena energenata i sveukupnih energetskih troškova (za grijanje, hlađenje i sl.) može se u velikoj mjeri smanjiti i izbjeći energetski učinkovitom gradnjom koja je ujedno ekološki prihvatljiva te doprinosi zaštiti i održivom razvitku. Dakle, danas, kada nafta ubrzano poskupljuje, kontroliranje troškova grijanja odnosno hlađenja stanova i obiteljskih kuća postaje izuzetno važno. 

Niskoenergetskom gradnjom se uz dodatna ulaganja (cca 10 % od ukupne investicije) zbog kratkog roka isplativosti postižu velike uštede energije, s obzirom da 70% sveukupne potrošnje energije otpada na zagrijavanje prostora. 

Niskoenergetski standard građevine prema prihvaćenoj stručnoj definiciji zahtijeva energetsku potrošnju za zagrijavanje prostora od samo 40 kWh/m2 godišnje. Takva se energetska potrošnja može jasnije izraziti ekvivalentom potrošnje od 2,7 litre loživog ulja pa se niskoenergetska kuća još i popularno naziva "trolitarska kuća".

Niskoenergetski arhitektonski koncept uključuje maksimaln korištenje sunčeve energije što utiče na unutrašnju organizaciju prostora. Primarni se stambeni prostori trebaju orijentirati na jug, odnosno na povoljnije osunčane strane ovisno o mogućnostima orijentacije građevine na parceli.

Primjenom aktivnih sustava za uporabu sunčeve energije pretvornicima za zagrijavanje potrošne vode i proizvodnju električne struje postižemo dodatnu energetsku pokrivenost potrošnje koja može i premašiti zahtijevane potrebe.

YTONG, kao građevinski materijal za izgradnju konstrukcije objekata, s kojim je odmah riješena i toplinska zaštita bez dodatnih toplinskih izolacija, postaje na hrvatskom tržištu sve traženiji građevinski materijal u okviru potrage za energetski učinkovitim materijalima.

Kako je prosječna obiteljska kuća, građena standardnim, klasičnim materijalima u pravilu loše toplinski izolirana i u prosjeku troši od 150 do 250 Kwh/m2 godišnje, ovim vas želimo informirati o inovaciji na hrvatskom građevinskom tržištu, o prvoj tipskoj niskoenergetskoj i akumulacijskoj kući koja se može nabaviti u HR.

Naj.hr


    
Najnovije vijesti

 Magazine

 On Web

 OnTV

 On AIR

 Party

 On Jumbo

Servisi

Što je Vama NAJ ?
NOVAC, teško zarađen
SREĆA, za kojom žudimo
ZDRAVLJE, za koje se ne borimo
LJUBAV, kojoj se nadamo
SEX, o kojem maštamo
USPJEH, koji teško stječemo
POŠTENJE, koje je rijetkost
Glasuj!
Rezultati
 naj@naj.com.hr
Naj auto
Mercedes Benz Citroëna Audi
NAJ BANKA
PBZ HYPO zaba
NAJ KULTURA & ZABAVA
HNK Cinestar Lisinski
NAJ OPERATOR
VIP HT Tele 2
NAJ OSOBA
Fra Z.Linić Nikola Tesla Princess Grace
NAJ TRGOVINA
NAJ UGOSTITELJSTVO I TURIZAM
R_Esplanade Sheraton The Westin
naj.com.hr Webutation
 Računovodstvo, revizija, poslovno i porezno savjetovanje

 POWERD BY Iskon

NAJ Business Party

 NAJ Business Party

 Shop by Brand NAJ  EU

 Noina-Arka

Bookmark and Share

 Get Adobe Redaer

www.naj.com.hr © Sva prava prava pridržana   |   Na Vrh  |   Home   |   Marketing
Powered by AdminMax v5.43 - Copyright (c) 2020. Internet Softver d.o.o.