'U ime Vlade i svoje osobno ime, ali i u ime predsjednika Mesića s kojim sam razgovarao dva puta u zadnja dva dana, mogu reći da nema te podzemne, ilegalne ili druge grupacije iz obavještajnog podzemlja ili politike koja će nas spriječiti u odlučnoj borbi protiv organiziranog kriminala, mita i korupcije', izjavio je Sanader na sjednici Vlade.

Istaknuo da je s predsjednikom Mesićem i glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem dogovorio žestoko odupiranje i odlučnu borba protiv 'tih zala suvremene demokracije'.

Premijer je naglasio kako se 'cijela Hrvatska smije' objavi tog navodnog dokumenta, kojega je, po pisanju medija, Mesićevu savjetniku Saši Perkoviću navodno plasirao umirovljeni general Vladimir Zagorec. 'Riječ o smiješnim objedama', rekao je Sanader.

'Hrvatska nije i neće biti mulj, blato i močvara', kazao je Sanader.

Zakonsku zaštitu imat će svi, 'bez obzira radilo se o predsjedniku države, premijeru, glavnom državnom odvjetniku, jer ovo je bio napad na nas trojicu, ili ribaru, studentu, bilo kojem hrvatskom građaninu'. A taj 'mulj, blato i močvaru i zaostatke iz 1990-ih beskompromisno ćemo očistiti iz hrvatskog društva', rekao je premijer.


Ne želi, kaže, vjerovati da je riječ o predizbornoj kampanji, 'da je netko iz drugih stranaka u tome imao prste', ali od stranaka, naglasio je, želi jasno očitovanje. Jer ako izostane to očitovanje, stvorit će se, u što ne želim vjerovati, dojam u javnosti ili bar pitanje zašto se ne ograde, odnosno zašto se ne očituju o ovome, kazao je Sanader.

'Čini mi se da je riječ o onima koje je u širem smislu zahvatila operacija Maestro. Maestro svoj posao nije završio i ovo što se događa u zadnjih mjesec ili dva dio je te reakcije, jer se u strahu ide do takvih objeda na moj, račun predsjednika Mesića i glavnog državnog odvjetnika Bajića', poručio je Sanader.

Izrazio je punu potporu policiji, Državnom odvjetništvu, USKOK-u, Uredu za pranje novca, poreznoj i carinskoj upravi u borbi protiv kriminala i korupcije, naglasivši da u potpunosti poštuje trodiobu vlasti.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ocijenio je kako objava informacije da je osumnjičenog Vladimira Zagorca tražio milijun i pol eura mita, kako bi odustao od optužaba protiv njega, potvrđuje da se ‘ozbiljno ušlo u obračun s kriminalom jer se prijetnje pojačavaju kad se dolazi blizu centara organiziranog kriminala i korupcije’.

'Čim sam saznao za objavu dokumenata, odnosno da se moj zamjenik Lazo Pajić i ja teretimo za traženje mita, što je navodno trebalo biti izvedeno preko Dnevnika HTV-a, tražio sam od austrijskih kolega da to istraže i da nas obavijeste o tome. Mi ćemo to provjeriti ali trebamo vidjeti je li te tvrdnje tamo postoje ili je to nešto s ulice kao ovo s tiskom’, kazao je Bajić.

Naj.hr /htnet.hr