Kako bi se neugodnosti i teže posljedice spriječile, psi se prvi put cijepe s dva mjeseca, a kasnije uglavnom jednom godišnje. Da biste sve to obavili na vrijeme, sačuvajte veterinarsku knjižicu svog psa u kojoj će biti datum kad je cijepljen. Povremeno je provjerite kako s novim cijepljenjem ne biste kasnili.

Jedino obvezno cijepljenje je ono protiv bjesnoće. Štenci se prvi put cijepe u dobi od dva mjeseca starosti, a nakon toga svake godine. Bjesnoća je pogibeljna bolest koja se sa zaražene životinje ugrizom ili ogrebotinom prenosi i na ljude. Na sreću, danas je vrlo rijetka i oboljelih je sve manje.

Štenećak je jedna od najopasnijih bolesti, za nju nema lijeka, ali je djelotvorna prevencija, odnosno cjepivo. Cijepljenje se provodi u dva navrata, prvi put s dva mjeseca starosti i drugi put mjesec dana kasnije.

Sljedeće cjepivo daje se nakon godinu dana, a zatim svake dvije godine. Štenećak je virusna, smrtonosna i zarazna bolest, a manifestira se groznicom, nervnim poremećajem i upornim kašljem.

Prvo cjepivo protiv zaraznog hepatitisa daje se s dva, drugo s tri mjeseca. Virus prenesen mokraćom izaziva povraćanje i proljev, a lijeka za tu bolest nema. Istodobno s cjepivom za hepatitis pas dobiva i cjepivo protiv parvoviroze.

Drugo cjepivo protiv te bolesti pas dobiva nakon godinu dana, a onda svake dvije godine. Simptomi bolesti su vrlo ozbiljni gastroenterološki problemi. Zbog toga se savjetuje da psić prije cijepljenja, znači do trećeg mjeseca starosti, izbjegava javna mjesta i površine na kojima se okupljaju psi.