MAGAZINEonWEBonTVonAIRPARTYJUMBO
Državni hidrometeorološki zavod
TEČAJNA LISTA
Valuta       Kupovni Prodajni
EUR     7,430 7,475
USD     5,863 5,898
GBP     8,415 8,465
CHF     4,974 5,004
SIT     3,056 3,074
 Financijske usluge Novac 
ISPIŠI | POŠALJI NA MAIL | KOMENTIRAJ 
Dubrovnik: Zlatno doba prošlo

DUBROVNIK - Stan u Dubrovniku ne može se prodati po cijeni većoj od 3500 eura po četvornom metru', rekao je za SEEbiz Željko Čapin, iz agencije za nekretnine Dubrovnik investicije, napominjući da ne govori o elitno uređenim stanovima ili kućama.


Čak napominje da je potražnja za nekretninama značajno pala, što potvrđuju i u agenciji Alba Dubrovnik tvrdnjom da potencijalni kupci u startu odustaju zbog nerealnih cijena i zbog velike vjerojatnosti da će ta cijena u budućnosti stagnirati ili ćak padati.

Čapin navodi da je zadnja nekretnina koja se u središtu grada prodala po visokoj cijeni bila kuća na samom Stradunu, čiji je četvorni metar plaćen četiri tisuće eura.

- Riječ je o nekretnini koja na tržište dolazi jednom u deset godina', odlučan je.

I drugi agenti navode da postoji problem potražnje i prevelika ponuda. Naime, Čapin napominje kako je cilj većine stranaca koji su kupovali nekretnine u 'zlatno doba' Dubrovnika bio prodati ih po što većoj cijeni.

Ipak, i bez ponude tih nekretnina stvorio se jaz između ponude i potražnje, a navodi i da se zbog nerealnih cijena neke kuće i stanovi bezuspješno prodaju godinama. Iz agencije Alba Dubrovnik navode i da su u ponudi uglavnom nekretnine na manje atraktivnim lokacijama, bez pogleda, balkona, pristupa autom i parkirnog mjesta.

Optimističan je pak Lukša Falkoni iz agencije Dubrovnik Elegant, koji iako priznaje stagnaciju tržišta, tvdi da se to moglo i očekivati nakon velikog intenziteta transakcija.

- Tako reći sada je bonaca pred buru, a bura nastupa 1.2.2009. kada će državljanima Europske unije biti omogućeno kupovati nekretnine pod istim uvjetima kao i domaćim kupcima, zaključuje.

Uz nerealne cijene, agenti, složno za stanje na tržištu optužuju i lošu komunalnu infrastrukturu te prometnu izoliranost Dubrovnika.

Čapin drži da su potrebna značajna ulaganja u infrastrukturu grada, koja se ne bi trebala koncentrirati isključivo na njegov uži centar.

- Rezidencijalne četvrti poput Gruža imaju vrlo nekvalitetnu komunalnu, a naročito prometnu infrastrukturu. Pa neke ceste u toj četvrti nisu obnavljane godinama', tvrdi Čapin.

Falkoni pak smatra da je prometna izoliranost Dubrovnika problem o kojem se mora razmišljati i drži da bi gradnja autoceste do Dubrovnika i Pelješki most mogli značajno popraviti gospodarsku situaciju juga.

- U situaciji smo u kojoj Dubrovnik nema zaleđa, nema susjedstva i još je uvijek biser u kavezu okružen divljinom Trebinja u Hercegovini i kaosa u Crnoj Gori', zaključuje Falkoni. seebiz.eu/hr


Naj.hr
    
Najnovije vijesti

 Magazine

 On Web

 OnTV

 On AIR

 Party

 On Jumbo

Servisi

Što je Vama NAJ ?
NOVAC, teško zarađen
SREĆA, za kojom žudimo
ZDRAVLJE, za koje se ne borimo
LJUBAV, kojoj se nadamo
SEX, o kojem maštamo
USPJEH, koji teško stječemo
POŠTENJE, koje je rijetkost
Glasuj!
Rezultati
 naj@naj.hr
Naj auto
Mercedes Benz Citroëna Audi
NAJ BANKA
PBZ HYPO zaba
NAJ KULTURA & ZABAVA
HNK Cinestar Lisinski
NAJ OPERATOR
VIP HT Tele 2
NAJ OSOBA
Fra Z.Linić Nikola Tesla Princess Grace
NAJ TRGOVINA
NAJ UGOSTITELJSTVO I TURIZAM
R_Esplanade Sheraton The Westin
naj.com.hr Webutation
 Računovodstvo, revizija, poslovno i porezno savjetovanje

 POWERD BY Iskon

NAJ Business Party

 NAJ Business Party

 Shop by Brand NAJ  EU

 Noina-Arka

Bookmark and Share

 Get Adobe Redaer

www.naj.com.hr © Sva prava prava pridržana   |   Na Vrh  |   Home   |   Marketing
Powered by AdminMax v5.43 - Copyright (c) 2019. Internet Softver d.o.o.