MAGAZINEonWEBonTVonAIRPARTYJUMBO
Državni hidrometeorološki zavod
TEČAJNA LISTA
Valuta       Kupovni Prodajni
EUR     7,430 7,475
USD     5,863 5,898
GBP     8,415 8,465
CHF     4,974 5,004
SIT     3,056 3,074
 Tehnologija Tehnologija 
ISPIŠI | POŠALJI NA MAIL | KOMENTIRAJ 
Tko je za CT, PET ili MR?

Zahvaljujući suvremenim metodama dijagnostičkog snimanja, bolni, opasni, pa čak i nepotrebni kirurški zahvati elegantno nas zaobilaze. No ako ste se već naručili na CT ili MR, znate li što vas čeka?

Dijagnosticiranje bolesti nekirurškim metodama veliko je olakšanje. Zahvaljujući suvremenim metodama dijagnostičkog snimanja izbjegavaju se mnogi bolni, opasni, pa čak i nepotrebni kirurški zahvati koji su se nekad provodili u dijagnostičke svrhe. Izostanak rezuckanja treba zahvaliti napretku kompjuterske tehnologije, matematike i srodnih znanosti.

Osim rendgenskog snimanja, koje se primjenjuje već više od 100 godina, koriste se i druge metode dijagnostičkog snimanja, kao što su kompjuterizirana tomografija (CT), pozitronska emisijska tomografija (PET), magnetska rezonancija (MR) i ultrazvuk. Kakve su to dijagnostičke metode? Jesu li štetne po zdravlje? Koje su njihove prednosti?

1. Rendgensko snimanje
Kakva je to metoda? Rendgenske zrake imaju kraće valne duljine od zraka vidljive svjetlosti i mogu prodrijeti kroz tjelesna tkiva. Kad je neki dio tijela izložen djelovanju rendgenskih zraka, gusta tkiva, kao što su kosti, u većoj mjeri apsorbiraju te zrake i na snimci (radiogramu) izgledaju kao svijetla područja. Meka tkiva izgledaju kao sivkaste sjene. Pomoću rendgenskih snimki obično se dijagnosticiraju anomalije ili bolesti zuba, kostiju, dojki i pluća. Da bi se pojačao kontrast između organa koji se pregledava i okolnih mekih tkiva iste gustoće, pacijentu se može ubrizgati kontrastna boja. Danas se sve češće koristi tehnologija digitalnog rendgenskog snimanja koja omogućuje da se snimka gleda na kompjuterskom ekranu.
Nedostaci: Postoji mala mogućnost da dođe do oštećenja stanica i tkiva, no ta je opasnost obično neznatna u usporedbi s prednostima. Žene koje bi mogle biti trudne trebaju o tome unaprijed obavijestiti liječnika. Kontrastna sredstva poput joda mogu izazvati alergijske reakcije. Stoga obavijestite liječnika ili medicinskog tehničara ako ste alergični na jod ili na hranu iz mora, koja može sadržavati jod.
Prednosti: Postupak rendgenskog snimanja je brz, najčešće bezbolan, relativno jeftin i prilično jednostavan. Zbog toga je naročito pogodan za mamografiju i dijagnostičko snimanje u hitnim slučajevima. Nakon snimanja u tijelu ne ostaje zračenje i obično nema nikakvih nuspojava.

2. Kompjuterizirana tomografija (CT)
Kakva je to metoda? Kompjuterska tomografija (CT) je metoda kod koje se u većoj mjeri i na složeniji način koriste rendgenske zrake i posebni detektori zračenja. Pacijent legne na stol koji otklizi u tunel CT uređaja. Snimke nastaju uz pomoć zraka koje emitira rendgenska cijev i detektora koji rotiraju oko pacijenta. Snima se sloj po sloj, kao da se kruh reže na iznimno tanke
Tomografija je...
...slojevito snimanje kojim se dobiva trodimenzionalni prikaz unutarnjih organa. Riječ je izvedena od grčkih riječi tómos, što znači “režanj”, i gráphein, što znači “pisati”.
kriške i snima svaku od njih. Kompjuter prikupi sve “kriške” i tako stvara sliku poprečnog presjeka kroz pojedini dio tijela. U novije vrijeme pojavili su se i spiralni CT uređaji koji su znatno skratili vrijeme snimanja. Budući da kompjuterska tomografija daje vrlo detaljnu sliku organa, ta se metoda obično koristi za snimanje prsnog koša, trbušne šupljine i kostiju te za dijagnosticiranje raznih vrsta raka i drugih bolesti.


0291007.17_1.jpg
CT

Nedostaci: Kod CT snimanja izloženost zračenju veća je nego kod rendgenskog snimanja. Veća doza zračenja povlači za sobom malu, ali ne i zanemarivu opasnost obolijevanja od raka. Stoga tu opasnost treba pažljivo odvagnuti u odnosu na moguće koristi. Kod nekih pacijenta pojavi se alergijska reakcija na kontrastna sredstva, koja obično sadrže jod. Kod nekih može doći i do oštećenja bubrega. Ako se kontrastno sredstvo primjenjuje kod dojilja, preporučljivo je da one još najmanje 24 sata nakon snimanja ne doje.
Prednosti: CT snimanje je bezbolno i neinvazivno. Njime se dobivaju vrlo detaljni podaci koji se mogu digitalno obraditi i pretvoriti u trodimenzionalne slike. Ta metoda snimanja prilično je brza i jednostavna te može pacijentu spasiti život jer omogućava otkrivanje unutarnjih ozljeda. CT uređaj ne šteti medicinskim napravama koje su ugrađene u tijelo.

3. Pozitronska emisijska tomografija (PET)
Kakva je to metoda? Kod PET snimanja radioaktivna tvar ugrađuje se u organske kemijske spojeve, najčešće glukozu, te se ubrizgava u tijelo.


0243007.17_2.jpg
Ubrizgavanje radioaktivnih izotopa
 
Slika nastaje tako što tkiva odašilju pozitrone — pozitivno nabijene čestice. PET dijagnostika temelji se na činjenici da stanice raka troše više glukoze nego zdrave stanice i stoga se u njima nakuplja više radioaktivne tvari. Zbog toga oboljela tkiva emitiraju veću količinu pozitrona, što se na slici očituje kao promjena u boji ili stupnju osvjetljenja.
Za razliku od CT-a i MR-a, koji prikazuju oblik i strukturu organa i tkiva, PET snimke prikazuju njihovu metaboličku aktivnost, pa stoga ranije otkrivaju promjene. PET snimanje može se kombinirati s CT-om, čime se dobiva još detaljnija slika. No PET može dati krive rezultate ako je pacijent jeo prije snimanja ili ako mu je razina šećera u krvi manja ili veća od normalne, možda zato što boluje od dijabetesa. Isto tako, važno je na vrijeme obaviti snimanje jer radioaktivna tvar vrlo brzo gubi radioaktivnost.


0242007.17_3.jpg
PET

Nedostaci: Budući da se kod PET snimanja koristi vrlo mala količina radioaktivne tvari i da ona brzo gubi radioaktivnost, doza zračenja je mala. No ako je žena trudna, zračenje ipak može štetno djelovati na plod. Zato žene koje bi mogle biti trudne trebaju o tome obavijestiti liječnika i osoblje koje vrši snimanje. Žene koje su u dobi kada mogu zatrudnjeti ponekad se zamoli da daju na analizu uzorak krvi ili mokraće kako bi se provjerilo jesu li trudne. Ako se PET koristi u kombinaciji s CT-om, treba uzeti u obzir i opasnosti povezane s tom vrstom snimanja.


0247007.17_4.jpg
Slika dobivena PET metodom

Prednosti: Budući da PET snimke ne prikazuju samo oblik organa i tkiva nego i koliko dobro oni funkcioniraju, tom se dijagnostičkom metodom mogu otkriti promjene u tkivima prije nego što se one mogu vidjeti na CT ili MR snimkama.

4. Magnetska rezonancija
Kakva je to metoda? Magnetska rezonancija (MR) je metoda kod koje se pomoću jakog magnetskog polja, radiovalova (ne rendgenskih zraka) i kompjutera dobivaju izuzetno precizne slojevite snimke gotovo svih unutarnjih organa.


0255007.17_5.jpg
MR

Dobivene snimke omogućavaju liječnicima da vrlo detaljno pregledaju razne dijelove tijela i dijagnosticiraju bolest na način koji nije moguć kod drugih metoda. Naprimjer, MR uređaj jedan je od rijetkih dijagnostičkih uređaja koji snima kroz kosti, pa je stoga izvrstan za pregled mozga i drugih mekih tkiva.
Za vrijeme snimanja pacijent mora mirno ležati. Budući da za to vrijeme prolazi kroz relativno uzak tunel, kod nekih se pacijenata javlja klaustrofobija. No u novije vrijeme proizvedeni su uređaji sa znatno širim otvorom koji su posebno pogodni za pacijente koji pate od klaustrofobije ili su gojazni. Dakako, u prostoriju u kojoj se vrši snimanje ne smiju se unositi nikakvi metalni predmeti kao što su olovke, satovi, nakit, ukosnice, zatvarači, kreditne kartice ni drugi predmeti koji mogu prouzročiti štetu ako su izloženi djelovanju magnetskog polja.
Nedostaci: Ako se primjenjuje kontrastno sredstvo, postoji određena opasnost da dođe do alergijske reakcije, no ta je opasnost manja nego kod primjene preparata na bazi joda, koji se obično koriste kod rendgenskog i CT snimanja. Osim toga nisu poznate nikakve druge opasnosti. Međutim, zbog djelovanja jakog magnetskog polja osobe kojima su ugrađeni kirurški implantati ili su im nakon ozljeda u tijelu ostali komadi metala možda se neće moći podvrgnuti toj vrsti snimanja. Stoga ako vam liječnik preporuči takvu pretragu, svakako obavijestite njega i tehničara koji obavlja snimanje ukoliko u tijelu imate bilo kakav implantat ili metalno strano tijelo.
Prednosti: Kod MR snimanja ne koristi se zračenje, koje bi moglo biti štetno. MR je naročito pogodan za otkrivanje patoloških promjena u tkivima, pogotovo onih koje se teško vide jer se nalaze unutar ili iza kostiju.

5. Ultrazvuk
Kakva je to metoda? Ultrazvuk je metoda koja se temelji na principu refleksije zvučnih valova čija je frekvencija veća od one koju čuje ljudsko uho. Kad valovi stignu do mjesta gdje se mijenja gustoća tkiva, primjerice do nekog organa, reflektiraju se i tako nastaje jeka.


0266007.17_6.jpg
Ultrazvuk

Kompjuter analizira tu jeku i stvara dvodimenzionalnu ili trodimenzionalnu sliku organa koja prikazuje pojedinosti kao što su dubina, veličina, oblik i gustoća tkiva. Niskofrekventni valovi omogućavaju snimanje organa koji se nalaze dublje u tijelu. Visokofrekventni valovi omogućavaju detaljan pregled površinskih organa, kao što su oči i koža, što može pomoći u dijagnosticiranju raka kože.
U većini slučajeva osoba koja vrši pregled u ruci drži instrument koji se naziva pretvarač ili sonda. Nakon što na kožu nanese prozirni gel, sondom prelazi preko dijela tijela koji želi pregledati i na kompjuterskom ekranu odmah vidi sliku. Ponekad se koriste i posebne male sonde koje se uvode u tjelesne šupljine kako bi se izvršile pretrage unutarnjih organa.
Dijagnostička metoda koja se naziva dopler ultrazvuk služi za prikazivanje protoka krvi. Ta metoda može biti pogodna za dijagnostičko snimanje organa i tumora kod kojih obično ima jako mnogo krvnih žila.

Ultrazvuk pomaže liječnicima dijagnosticirati čitav niz bolesti i otkriti uzroke raznih poremećaja, od anomalija srčanih zalistaka do kvržica u dojkama. Ultrazvukom se može pratiti i razvoj ploda u majčinoj utrobi. Međutim, ultrazvučni valovi ne prolaze kroz plinove, pa takvo snimanje nije posve pouzdano kod pregleda nekih dijelova trbušne šupljine. Osim toga, slika nije jasna kao kod drugih vrsta snimanja, primjerice rendgenskog.
Nedostaci: Ultrazvučni pregled općenito nije štetan kad se vrši na ispravan način. No budući da su ultrazvučni valovi oblik energije, mogu izazvati određene promjene u tkivima, pa tako i u tijelu nerođenog djeteta. Stoga valja imati na umu da u trudnoći takvi pregledi nisu sasvim bezopasni.
Prednosti: Metoda je širokodostupna, neinvazivna i relativno jeftina. Osim toga, snimka se odmah vidi na ekranu.

6. Tehnologije budućnosti
Zasad se većina istraživanja usredotočuje na usavršavanje postojećih dijagnostičkih metoda. Naprimjer, znanstvenici rade na usavršavanju nove generacije MR uređaja koji koriste puno slabije magnetsko polje nego postojeći uređaji, što znatno smanjuje troškove. Stručnjaci rade na usavršavanju jedne perspektivne nove metode koja se naziva molekularno snimanje. Ta metoda omogućava otkrivanje promjena u tijelu na molekularnoj razini, pa se smatra da će se pomoću nje bolesti moći otkriti i liječiti već u najranijim stadijima.
Zahvaljujući suvremenim metodama dijagnostičkog snimanja izbjegavaju se mnogi bolni, opasni, pa čak i nepotrebni kirurški zahvati koji su se nekad provodili u dijagnostičke svrhe. Kad se na temelju snimke dovoljno rano postavi dijagnoza i započne s liječenjem, ishod može biti puno bolji. Međutim, uređaji za dijagnostičko snimanje vrlo su skupi — neki koštaju stotine tisuća eura.

Doza zračenja:
Svakog dana izloženi smo takozvanom pozadinskom zračenju, bilo da je riječ o zračenju koje dolazi iz svemira bilo o radioaktivnim tvarima koje se nalaze u prirodi, kao što je radon. Sljedeći podaci mogu vam pomoći da razmislite o opasnostima koje mogu biti povezane s nekim vrstama medicinskih pretraga.

Prosječne doze zračenja izražene su u milisievertima (mSv).
Petosatni let avionom: 0,03 mSv
Deset dana prirodnog pozadinskog zračenja: 0,1 mSv
Rendgensko snimanje zuba: 0,04-0,15 mSv
Standardno rendgensko snimanje pluća: 0,1 mSv
Mamogram: 0,7 mSv
CT pluća: 8,0 mSv
Ako trebate ići na dijagnostičko snimanje, bez ustezanja upitajte liječnika ili radiologa za konkretne informacije o dozi zračenja kojoj ćete biti izloženi ili bilo čemu drugom što vas zanima.
Izvor: Awake, net.hr


Naj.hr


    
Najnovije vijesti

 Magazine

 On Web

 OnTV

 On AIR

 Party

 On Jumbo

Servisi

Što je Vama NAJ ?
NOVAC, teško zarađen
SREĆA, za kojom žudimo
ZDRAVLJE, za koje se ne borimo
LJUBAV, kojoj se nadamo
SEX, o kojem maštamo
USPJEH, koji teško stječemo
POŠTENJE, koje je rijetkost
Glasuj!
Rezultati
 naj@naj.com.hr
Naj auto
Mercedes Benz Citroëna Audi
NAJ BANKA
PBZ HYPO zaba
NAJ KULTURA & ZABAVA
HNK Cinestar Lisinski
NAJ OPERATOR
VIP HT Tele 2
NAJ OSOBA
Fra Z.Linić Nikola Tesla Princess Grace
NAJ TRGOVINA
NAJ UGOSTITELJSTVO I TURIZAM
R_Esplanade Sheraton The Westin
naj.com.hr Webutation
 Računovodstvo, revizija, poslovno i porezno savjetovanje

 POWERD BY Iskon

NAJ Business Party

 NAJ Business Party

 Shop by Brand NAJ  EU

 Noina-Arka

Bookmark and Share

 Get Adobe Redaer

www.naj.com.hr © Sva prava prava pridržana   |   Na Vrh  |   Home   |   Marketing
Powered by AdminMax v5.43 - Copyright (c) 2020. Internet Softver d.o.o.