MAGAZINEonWEBonTVonAIRPARTYJUMBO
Državni hidrometeorološki zavod
TEČAJNA LISTA
Valuta       Kupovni Prodajni
EUR     7,430 7,475
USD     5,863 5,898
GBP     8,415 8,465
CHF     4,974 5,004
SIT     3,056 3,074
 Tehnologija Tehnologija 
ISPIŠI | POŠALJI NA MAIL | KOMENTIRAJ 
U Ženevi će biti predstavljen prvi hrvatski automobil
DOK-ING XD

Zagrebačka tvrtka DOK-ING, inače poznata po proizvodnji strojeva za razminiravanje, uskoro kreće u okršaj s najvećim svjetskim proizvođačima automobila. Premijera njihovog malog gradskog trosjeda održati će se u Ženevi početkom idućeg mjeseca.


Model XD još uvijek je u fazi prototipa, a dug je svega 2,8 metara, širok 1,7 i visok 1,6, prenosi Jutarnji list.

Iako je stvoren u svega nekoliko mjeseci, zahvaljujući naprednim računalnim tehnologijama i inovativnom pristupu razvoja njegovih tvoraca, XD je potpuno funkcionalan i trebao bi za nekoliko tjedana napraviti prve kilometre.

Uz atraktivan dizajn, te ‘gullwing’ vrata najviše pažnje privlači tehnologija koja je u njega ugrađena, poput zračnih jastuka koji zatvaraju cijeli krug kabine, elektro-regenerativnih kočnica s ABS-om, elektroničkog servoupravljača te elektronskog sustava stabilnosti koji je u potpunosti djelo inženjera tvrtke DOK-ING.

Neovisan ovjes i kruta šasija trebali bi osigurati dobra vozna svojstva, koja će nedvojbeno biti potrebna, budući da su za pogon zadužena dva elektromotora, svaki snage od 40 kW. Ugrađeni na stražnje kotače trebali bi, prema prvim izračunima, osigurati ubrzanje do 100 km/h za svega 7,7 sekundi. Kako bi se osigurala što veća autonomija vozaču su na izbor ponuđena dva režima vožnje Comfort i Sport, a kapacitet od 32 kWh nezapaljivih litij-željezo-fosfatnih baterija omogućuje domet XD-a od 200 – 250 km, piše Jutarnji list.

Vrijeme punjenja baterija (0-100%) ovisi od jakosti izvora i traje od 3 do 8 sati. Serijska proizvodnja ovisi o potencijalnim partnerima, odnosno strateškim ulagačima, budući da je u trenutnim uvjetima, zbog ogromnih sredstava potrebnih za takav projekt, u samom DOK-ING-u nemoguća. O toj suradnji i masovnosti same proizvodnje ovisiti će i cijena XD-a, koja bi za osnovni model u uvjetima masovne produkcije trebala biti oko 10.000 eura.

Bez obzira na neizvjesnu budućnost velikoserijske proizvodnje, tvrtka DOK-ING je spremna proizvesti nekoliko komada po narudžbi. S obzirom na izraženi trend eko-automobila, sve veću zastupljenost hibrida na prometnicama te najavljen dolazak velikog broja električnih modela vodećih svjetskih proizvođača u idućih nekoliko godina, sigurno je kako bi i naša država trebala maksimalno podržati ovaj projekt.

Osim novih radnih mjesta, izvoza, razvoja novih tehnologija, Hrvatskoj bi takav proizvod iznimno podigao rejting u svijetu i stavio je na kartu naprednih i tehnološki razvijenih zemalja, zaključuje Jutarnji list. Net.hr

xdFoto: DOK ING

Foto: DOK-ING


Naj.hr
    
Najnovije vijesti

 Magazine

 On Web

 OnTV

 On AIR

 Party

 On Jumbo

Servisi

Što je Vama NAJ ?
NOVAC, teško zarađen
SREĆA, za kojom žudimo
ZDRAVLJE, za koje se ne borimo
LJUBAV, kojoj se nadamo
SEX, o kojem maštamo
USPJEH, koji teško stječemo
POŠTENJE, koje je rijetkost
Glasuj!
Rezultati
 naj@naj.com.hr
Naj auto
Mercedes Benz Citroëna Audi
NAJ BANKA
PBZ HYPO zaba
NAJ KULTURA & ZABAVA
HNK Cinestar Lisinski
NAJ OPERATOR
VIP HT Tele 2
NAJ OSOBA
Fra Z.Linić Nikola Tesla Princess Grace
NAJ TRGOVINA
NAJ UGOSTITELJSTVO I TURIZAM
R_Esplanade Sheraton The Westin
naj.com.hr Webutation
 Računovodstvo, revizija, poslovno i porezno savjetovanje

 POWERD BY Iskon

NAJ Business Party

 NAJ Business Party

 Shop by Brand NAJ  EU

 Noina-Arka

Bookmark and Share

 Get Adobe Redaer

www.naj.com.hr © Sva prava prava pridržana   |   Na Vrh  |   Home   |   Marketing
Powered by AdminMax v5.43 - Copyright (c) 2020. Internet Softver d.o.o.