MAGAZINEonWEBonTVonAIRPARTYJUMBO
Državni hidrometeorološki zavod
TEČAJNA LISTA
Valuta       Kupovni Prodajni
EUR     7,430 7,475
USD     5,863 5,898
GBP     8,415 8,465
CHF     4,974 5,004
SIT     3,056 3,074
 Ugostiteljstvo i turizam Turizam 
ISPIŠI | POŠALJI NA MAIL | KOMENTIRAJ 
Deset turistički najprivlačnijih gradova
LONELY PLANET PREPORUČUJE

U svojoj najnovijoj knjizi prestižni turistički vodič Lonely Planet preporučio je gradove koje bi svakako trebalo posjetiti 2011. Iz popisa je vidljivo da mjesto na top listi nemaju samo blještavi megalopolisi, nego i gradovi koji su do prije nekoliko godina bili potpuno turistički neprivlačni

1. NEW YORK, SAD

Od terorističkih napada 11. rujna i pogibije tisuća ljudi, na mjestu World Trade Centera umjesto nebodera blizanaca stajala je bolna, zjapeća praznina. No ove godine sve će se promijeniti, kada se bivši WTC otvori za posjetitelje kao Memorijalni centar 11. rujna. Na pošumljenom trgu, osvijetljenom noću, bit će vodoskoci koji će podsjećati na nekadašnje tornjeve, a istaknuta će biti i imena svih nedužnih žrtava. Taj će događaj biti važniji za New York nego da svi njegovi sportski klubovi - Yankees, Knicks, Rangers i Giants - istovremeno postanu prvaci, dok se novogodišnja kugla, na oduševljenje okupljenih, u Silvestarskoj noći spušta po Times Squareu.

Lonely Planet
Tangier je novi marokanski turistički mamac
2. TANGIER, MAROKO


Zbog svog izvanrednog položaja na sjeverozapadnom rtu Afrike, marokanski Tangier gleda u dva smjera - jedan je okrenut prema Španjolskoj i Europi, a drugi prema Africi. Ipak, u mnogočemu se razlikuje od mjesta u svojoj okolini. 'Bijeli grad' oduvijek je imao stratešku važnost, no ne tako davno se u turističkom smislu shvaćao ljigavim, zapuštenim i pokvarenim. S dolaskom nove gradske uprave plaža je zasjala, ulice su sigurnije, a čak su i taksisti pristojniji. Ušminkani Tangier je stvoren kao mjesto umjetnika, uređenih zgrada, odličnog šopinga i novih restorana.


3. TEL AVIV, IZRAEL


Tel Aviv je potpuna suprotnost hodočasničkom Jeruzalemu - moderni Sin City nasuprot svetom mjestu na brdu. Čini se da je hedonizam jedna religija koja ujedinjuje njegove stanovnike. Ima više barova nego sinagoga, bog je DJ, a svačije tijelo je hram. Ipak, zagrebete li ispod površine, otkrit ćete da je Tel Aviv uistinu raznoliko mediteransko središte 21. stoljeća. Kao najveći međunarodni grad u Izraelu, dom je velike gej zajednice, svojevrsni San Francisco Bliskog istoka. Zahvaljujući sveučilištu i muzejima, grad je rasadnik rastuće izraelske umjetničke scene.


http://1.bp.blogspot.com
Laguna kod Frank Kitts Parka u Wellingtonu
4. WELLINGTON, NOVI ZELAND


Unatoč svom promjenjivom vremenu (ili možda upravo zbog toga), Wellington je opušten glavni grad s više barova, kafića i restorana po glavi stanovnika nego New York. Ujedno je mjesto s mnoštvom gurmanskih sadržaja, uključujući desetak samostalnih pržionica kave. Stanovnici su pritom skromni pa objašnjavaju da, ako nešto rade, žele da to bude kako treba. Tijekom cijele godine novozelandska metropola puna je umjetnosti i kulturnih događaja. Tu je i filmska industrija Wellywood, smještena na poluotoku Miramar, koja cvate zahvaljujući i uspjehu Wellingtonca, sir Petera Jacksona. Ukratko, lokalci vole taj grad, a njihove osjećaje lako preuzmu i turisti.


5. VALENCIA, ŠPANJOLSKA


Zadržavajući svoj provincijski šarm, treći španjolski grad sada je mjesto međunarodne gužve. Osim što je domaćin prestižne jedriličarske utrke America's Cup i utrke Formule 1, Valencija je proglašena europskom prijestolnicom sporta 2011. Tu je i srednjovjekovna loža La Lonja, Unescov spomenik svjetske baštine iz 15. stoljeća, koji podsjeća na vremena kada je Valencia vladala Mediteranom. Pola milenija kasnije grad umjetnosti i znanosti, kako ga je zamislio slavni španjolski arhitekt Santiago Calatrava, ulazi u eru svog novog sjaja.


6. IQUITOS, PERU


Ovaj je grad pun života i najnoviji je turistički 'bum'. Posjetitelji mogu istraživati amazonsku prašumu, ali je i samo lutanje Iquitosom izuzetno impresivno. Kao što i očekujete u glavnom gradu peruanske džungle, klubovi do ranog jutra odzvanjaju zvucima rocka i salse, no Iquitos je i kulturno središte u kojem se mogu naći djela najboljih peruanskih umjetnika, raskošne palače i muzeji. Ujedno je trgovačko središte za lokalna prašumska plemena, što ga čini još življim i zanimljivijim.


www.euroschoolsport2008.eu
Belgijski Gent - grad koji tek treba otkriti
7. GENT, BELGIJA


Gent bi mogao biti jedan od najboljih europskih gradova koje nikada niste planirali posjetiti. Tim više što se nalazi u zemlji s gotovo najmanjom stopom kriminala na svijetu. Gent se uporno skrivao od velike belgijske trojke Bruxellesa, Brugesa i Antwerpena, no prošećete li se njegovim središtem, steći ćete dojam da su Belgijanci zaboravili reći što imaju. Tu se krije jedan od najljepših europskih riječnih gradova kojim dominiraju stoljećima stare građevine na obali Leie. Gent, osim toga, ima jednu od najživljih festivalskih scena, a 2011. planira veliki projekt uređenja pješačkih zona.


8. DELHI, INDIJA


Velika aglomeracija Delhi, koja obuhvaća stariji i veći dio megalopolisa te New Delhi, stoljećima nije izgledao tako dobro i privlačno. Pripreme za igre Commonwealtha, održane u listopadu 2010, poboljšale su gradsku infrastrukturu, očistile njegove ulice i povećale smještajne mogućnosti. Osim poboljšanih sportskih sadržaja, Delhi se može pohvaliti novom, futurističkom podzemnom željeznicom u kojoj je prijevoz znatno ugodniji od kaosa na cesti. Razlog za posjet je i proslava stote obljetnice New Delhija, glavnog grada Indije, koji je kao samostalna gradska cjelina osnovan 1911.


virtualtourist.com
Australski Newcastle nekoć je bio grad čeličana, a danas je grad umjetnika
9. NEWCASTLE, AUSTRALIJA


Najveći dio prošlog stoljeća drugi najstariji australski grad Newcastle bio je središte čeličana, čijim je zatvaranjem 1999. ljudima nanesen težak ekonomski udarac. No njegovi su stanovnici snalažljivi, a jeftine životne troškove odlučilo je iskoristiti mnoštvo umjetnika. Newcastle je tako postao grad s najviše umjetnika po glavi stanovnika u Australiji, otvorene su nove galerije, a desetke poslovnih zgrada u centru zauzeli su fotografi, modni dizajneri i digitalni umjetnici. Obnovljeni Newcastle danas je tako jedinstven spoj mašte, sofisticiranosti i surferske kulture.


10. CHIANG MAI, TAJLAND


Uz povijest koja datira od pamtivijeka, taj grad i dalje ima ogroman utjecaj. Unatoč godinama, očuvao je boemski štih, štoviše zanimljiviji je i privlačniji nego ikad. Kulturna prijestolnica Tajlanda, Chiang Mai, nekada je bio središte kraljevstva Lanna, a danas ga posjećuju oni koji žele pobjeći od vreve Bangkoka i uživati u posebnoj atmosferi. Uz prijateljski, kozmopolitski osjećaj, to je mjesto jednostavno i sigurno za istraživanje. Pohvaliti se može i s nekoliko odlično očuvanih hramova. tportal.hr
Naj.hr


    
Najnovije vijesti

 Magazine

 On Web

 OnTV

 On AIR

 Party

 On Jumbo

Servisi

Što je Vama NAJ ?
NOVAC, teško zarađen
SREĆA, za kojom žudimo
ZDRAVLJE, za koje se ne borimo
LJUBAV, kojoj se nadamo
SEX, o kojem maštamo
USPJEH, koji teško stječemo
POŠTENJE, koje je rijetkost
Glasuj!
Rezultati
 naj@naj.hr
Naj auto
Mercedes Benz Citroëna Audi
NAJ BANKA
PBZ HYPO zaba
NAJ KULTURA & ZABAVA
HNK Cinestar Lisinski
NAJ OPERATOR
VIP HT Tele 2
NAJ OSOBA
Fra Z.Linić Nikola Tesla Princess Grace
NAJ TRGOVINA
NAJ UGOSTITELJSTVO I TURIZAM
R_Esplanade Sheraton The Westin
naj.com.hr Webutation
 Računovodstvo, revizija, poslovno i porezno savjetovanje

 POWERD BY Iskon

NAJ Business Party

 NAJ Business Party

 Shop by Brand NAJ  EU

 Noina-Arka

Bookmark and Share

 Get Adobe Redaer

www.naj.com.hr © Sva prava prava pridržana   |   Na Vrh  |   Home   |   Marketing
Powered by AdminMax v5.43 - Copyright (c) 2019. Internet Softver d.o.o.